XML Entegrasyon ve Sistem Modülleri
Eticaret sektörüne adım attığınız anda bu kelime ile bir çok kez karşılaşacaksınız. Nedir bu Entegrasyon? Temel olarak başka bir sitenin ürünlerini sitenizde satışa sunmak, başka bir sitenin sizin ürünlerinizi satması veya sitenizin, muhasebe programları gibi yazılımlar ile iletişim kurulması, bunların hepsi birer entegrasyondur. Yani iki siteyi veya site ile muhasebe programlarını birbirine "Entegre" etme işlemidir.
Eğer bir tedarikçi firma ile e-ticaret entegrasyonu yapmak isterseniz size sağlayacağı en temel fayda stok tutma işlevini ortadan kaldırmasıdır. Çünkü tedarikçi firmanın verileri ile sizin siteniz bir entegrasyon üzerinden uyumlu olarak çalışıyorsa, sizin yerinize stoğu tedarikçi firma tutar ve günceller, ürünlerin bilgilerini resimlerini tedarikçi firma ekler. Sizler iletilecek xml veya excel verisini sisteminize aktarırsınız ve yüzlerce ürün satışa dakikalar içinde hazır hale gelir. Böylece size kampanyalar oluşturmak ve yeni pazar araştırmaları gibi konularda daha çok enerji kalacaktır.
Aynı şekilde sitenizdeki satılan ürünler, muhasebe programları ile de iletişimde olmalı ki, Hangi ürünün satıldığını, stokda kaç adet kaldığı doğru bir şekilde takip edilebilmeli.
Entegrasyon yapılabilmesi için sitenizdeki verilerin aktarımını sağlayacak bir dosya formatına ihtiyacınız olur, bunun için en popüler format XML dosyasıdır, ancak excel dosyaları ile de entegrasyon sağlayan tedarikçi firmalar veya muhasebe programları mevcuttur.
<?xml version="1.0" ?> <message> <header> <to displayName="John Doe" address="john-doe@school.edu" /> <from displayName="Jane Doe" address="jane-doe@website.com" /> <sent>12-12-2012 12:03 </sent> <subject>Re: Örnek Mesaj Başlığı</subject> </header> <body>Örnek xml içerik bölümü!</body> </message>
Örnek bir xml dosyası ekran görüntüsündeki gibidir. Ürünlerin fiyat, kategori, isim, marka, detay gibi tüm bilgilerinin iletildiği bir dil olan xml, özellikle e-ticaret işlemlerinde 2 sitenin veya site ile muhasebe programlarının tek bir kaynaktan çalışabilmesi için kullandığı altyapıdır.
Her xml dosyasının deseni farklı olabilir, bu nedenle bir xml dosyası ile her zaman entegrasyon yapılamayabilir. Altyapıya genel olarak uyumlu bir formatta hazırlanmış xml dosyaları ile eticaret entegrasyonu sağlanabilir.